Bugün
Gündem
13 Kasım 2023 - 23:19
Güncelleme: 14 Kasım 2023 - 00:28

Emekli Ve Memurlara O Para Artık Ödenmeyecek! Milyonları Kızdıran Açıklama...

13 Kasım 2023 - 23:19
Güncelleme: 14 Kasım 2023 - 00:28

TAKİP ETTAKİP ET
Emekli Ve Memurlara O Para Artık Ödenmeyecek! Milyonları Kızdıran Açıklama...

14 Mayıs seçimlerinden evvelce emekli ve memur yurttaşların oy tercihlerini etkileri altına alabilmek isteyen AKP hükümeti, ilk olarak Mart ayında en düşük emekli maaşlarına yaptığı 2 bin liralık seyyanen zam ile taban aylıkları 7 bin 500 lira civarına getirdi.

Mudurumafetin memur maaşlarına yönelik önerilerinin sonrasında benzer bir ismim atan hükümet, seçimlerin sonrasında verilen söz gereğince en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya çekerken, seçim evveli oluşturulan zamların acısı 2024 senesinde yapılacak artışlardan çıkacak.

TGRT Haber canlı yayınında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile aşağı yukarıya bir buçuk saat süren görüşmenin detaylarını açıklayan gazeteci Cem Küçük, bilhassa memur ve emekliler ile alakalı sansasyonel bir konuşmaya imza attı.

Şimşek ile yaptığı görüşmenin detaylarını açıklayan Küçük, emekli ve memur zamları ile alakalı şu ifadeleri kullandı:


"Emeklilerle alakalı bir çalışma yürütülüyor. Memur ve diğerlerine enflasyon kadar zam olacak ama emekliler amacıyla öyle değil. Onların halleri biraz daha değişik. Yapılan çalışma Erdoğan'a sunulacak ve benim anladığım da emeklilere biraz daha yüksek yani 6 aylık enflasyon yüzde 30 çıktıysa onun üstüne biraz daha koyulacak gibi görülüyor ama açıklamayı Cumhurdiğernı Erdoğan yapacak onu da söyleyelim"

Küçük'ün bilhassa "Memur ve diğerlerine enflasyon kadar zam olacak" ifadesini kullanması, Bakan Şimşek'in 2024 senesinde yapılacak artışlarda refah payı uygulamasına gitmeyeceği yorumlarına namacıyla olurken, 14 senedir memur ve emekli maaşlarına yansıtılan bu ücretin 2024 senesinde uygulanmaması, memur maaşlarına aşağı yukarıya 2 bin lira daha az yapılması manasına gelecek.

Son olarak Mart ayında en düşük emekli maaşlarında artışa giden hükümet, Temmuz ayında yaptığı yüzde 25 emekli zammını kök maaşlara yansıtarak milyonlarca vatandaşın eline geride bıraktığımız parada hiçbir artış yaşanmamasına namacıyla olmuştu.

Yüksek enflasyon ve yaşam pahalılığı karşısında 7 bin 500 lira ile geçinmenin imkânsız duruma gelmesi, Ocak Ayı Ayı Ayı ayında en düşük emekli maaşları amacıyla seyyanen bir artışı mecburi kılıyor olsa da, yapılacak bu yüksek artış sadece taban aylık alanlarla sınırlı tutulabilir.

Hükümet işlemiş senelerde emeklilerin çok büyük bir kısmını en düşük emekli maaşında eşitleyecek ismimlar atmış ve ödediği primlere bakılmaksızın 7 milyona yakın emekli taban aylık alacak duruma gelmişti.

Ocak Ayı Ayı Ayı ayında yapılacak seyyanen artışla bu rakamın yukarıya çıkmasına net gözüyle bakılırken, memur maaşları amacıylase iki değişik görüş bulunuyor.

Küçük'ün yoruma açık ifadelere 'refah payı' uygulamasının kaldırılabileceği sözlerine namacıyla olurken, aylar evvel Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanı Vedat Işıkhan'ın memur maaşlarına yönelik kullandığı ifadeler ise diğer bir beklenti yarattı.

Işıkhan, Eylül ayında yaptığı konuşmada "Memur ve memur emeklilerimiz amacıyla enflasyon hedeflemelerine göre Ocak Ayı Ayı Ayı 2024'te yapılacak artış aşağı yukarıya yüzde 50'ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan aşağı yukarıya olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

TÜİK bilgilerine göre şu an itibarıyla ülkede görülen 2023 senesi enflasyonu, senenin bitimine üç ay kala yüzde 61.53'e yükselirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ay duyurduğu Pazar Beklenti Anketine göre sene sonu itibarıyla görülmesi beklenilen enflasyon yüzde 68,01 olarak açıklandı.

TCMB'nin belirttiği enflasyon hedefinin gerçekleşmesi, senenin geride kalan üç ayında toplamda yüzde 6.48 enflasyon görüleceği manasına geliyor. Bir diğer söyleyişle memurlar, bu hesaplamaya göre Ocak Ayı Ayı Ayı ayında maaşlarına toplam yüzde 31.59'luk bir zam alacak.

Şimşek'in açıklamaları bunu söylüyor olsa da, Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanı Vedat Işıkhan geride bıraktığımız zamanlarda yaptığı açıklama ile beklenilen memur zam seviyesinın yüzde 50 civarında gerçekleşeceğini duyurmuştu.

Bu ifadelere rağmen Işıkhan'ın geride bıraktığımız aylarda en düşük emekli maaşına 1 Ekim itibarıyla zam yapılacağını söylemesi fakat hükümetin sene sonuna kadar rastgele bir zam yapmayacağını duyurması, söz hususu açıklamalarda Şimşek'in ifadelerinin daha öneme alınmasına namacıyla oldu.

Türkiye'de fiyat istikrarının yakalanması amacıyla çalışan ücretlerinde düşüş yaşanmasını amaçlayan iktidarın, seçim evveli düşük zamlar yapması durumunda sandıkta nasıl bir reaksiyon alabileceği ise tartışmalara namacıyla oldu.