Bugün

105 kişinin öldüğü Bilge Sitesi davasında eski MHP’li başkana 21 yıl hapis

Yayınlanma: 10 Temmuz 2025 - 22:29

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde Osmaniye’de yıkılan Bilge Sitesi’yle ilgili davada verilen hapis cezalarını hukuka uygun buldu.

TAKİP ETTAKİP ET
105 kişinin öldüğü Bilge Sitesi davasında eski MHP’li başkana 21 yıl hapis

İki Müteahhide 8’er Yıl Hapis, İki Belediye Görevlisine Beraat

Bilge Sitesi’nin müteahhitleri Mustafa İpek ve Faruk Pilge, “basit taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçlamasıyla 8’er yıl hapis cezası aldı; adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar. Belediyede görevli Hülya İnan ve Mustafa Nalbant ise yargılama sonucunda beraat etmişti.

İstinaf Mahkemesi Dört Sanığın Cezasını Onadı

Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı, taraf avukatları ve müştekiler, 8 Ocak tarihli kararı Adana Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı. İstinaf Mahkemesi, Kadir Kara, Sevinç Ayşe Argun, Ayhan Gedik ve Haluk Koç hakkındaki 21’er yıllık hapis kararlarını onayladı. Kararda, ilk derece mahkemesinin hukuki süreci ve delil değerlendirmesinin yerinde olduğu, cezaların yasal çerçevede verildiği ifade edildi.

Ayrıca, Sevinç Ayşe Argun, Haluk Koç ve Kadir Kara’nın üç yıl süreyle belediye görevlerinden men edilmesi kararı da onandı. Ayhan Gedik’in ise tutukluluk halinin devamına hükmedildi.  

Müteahhitlerin Cezaları ve Beraat Kararları Yetersiz Bulundu

Mahkeme, müteahhitler Pilge ve İpek’e verilen 8’er yıllık cezaları yetersiz bularak kararları bozdu. Gerekçede, iki sanığın da inşaatın tüm süreçlerinde gerekli sorumluluğu yerine getirmediği, öngörülebilir bir felaket karşısında yeterli önlem almadığı belirtildi. Bu nedenle “bilinçli taksir” hükümlerinin uygulanması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, beraat eden Mustafa Nalbant ve Hülya İnan hakkındaki kararlar da yeterli inceleme yapılmadan verildiği gerekçesiyle geçersiz sayıldı. Mahkeme, bu kişilerin görev ve yetkilerinin tam olarak belirlenmeden beraat ettirildiklerini, belediyeden bu bilgilerin temin edilmediğini kaydetti. Yeniden yargılama yapılması için dosya, Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR